Universitetet i Stavanger har to ledige stillinger som professor i sykepleievitenskap ved Det helsevitenskapelige fakultet, Avdeling for kvalitet- og helseteknologi. Stillingene er ledig fra 01.08.2023.
Fagområde for stillingene er spesialsykepleie med spesialisering innen anestesi-, intensiv- eller operasjonssykepleie.
De som ansettes skal hovedsakelig bidra til utvikling av fagmiljøet, undervise og veilede studenter på bachelor-, master- og doktorgradsnivå innenfor fagområdet, forske og formidle forskningsresultater innenfor relevante forskningsområder ved fakultetet samt bidra til utvikling av samarbeid med arbeidslivet.
Det forventes at de som ansettes initierer, skaffer ekstern finansiering til, leder og gjennomfører større forsknings- og utviklingsprosjekter. De vil også lede an i utvikling og bruk av varierte og digitale læringsmåter i undervisningen, innovasjon og verdiskapning basert på resultater fra forskning og faglig utviklingsarbeid.
Stillingene er knyttet til master i anestesi-, intensiv- og operasjonssykepleie med fokus på studentaktive læringsmetoder og undervisning samt veiledning innen kvalitativ og kvantitativ forskningsmetode. I tillegg vektlegges forskningserfaring og internasjonale publikasjoner innen de gitte fagområdene som kan bidra til økt forskningsaktivitet på tvers av studiene som tilbys ved universitetet, både på bachelor-, master- og doktorgradsnivå. Les mer om avdelingen her.
Generell stillingsbetenkning for professor ved UiS gir en nærmere beskrivelse av aktuelle arbeidsoppgaver.
Vi søker etter professor med vitenskapelig kompetanse på høyt nivå i samsvar med etablerte standarder for professorkompetanse innenfor fagområdet og universitetets kriterier for ansettelse som professor. Du må være sykepleier og ha bred klinisk erfaring fra spesialisthelsetjenesten og spesialavdeling.
Til den ene stillingen foretrekkes spesialisering innenfor intensivsykepleie og erfaring fra intensivavdeling.
Du må kunne dokumentere en aktiv og pågående forskning på høyt vitenskapelig nivå og ha potensiale for fremtidig forskning på høyt nivå innenfor fagområdet.
Vi legger vekt på forskningsarbeidenes kvalitet, relevans og betydning og ikke på hvor arbeidene er publisert. Dette i samsvar med prinsippene i The San Fransisco Declaration on Research Assessment (DORA).
Det forventes at du har en reflektert og bevisst holdning til din undervisnings- og veiledningsvirksomhet. Du må kunne dokumentere kvalitetsutvikling i egen undervisning og veiledning, bred erfaring med veiledning (fortrinnsvis på master- og doktorgradsnivå) og deltakelse i utvikling av utdanningskvalitet i fagfellesskap.
Videre må du kunne dokumentere pedagogisk og didaktisk kompetanse knyttet til høyere utdanning og grunnleggende ferdigheter innenfor planlegging, evaluering og utvikling av undervisning og veiledning. Dersom du ikke tilfredsstiller kompetansekravet, kan det unntaksvis bli aktuelt å tilby ansettelse med krav om å gjennomføre universitetspedagogisk kurs innen en periode på to år fra tiltredelse. Kurset tilbys av universitetet.
Norsk er hovedspråket ved UiS. Arbeids- og undervisningsspråket er norsk og engelsk. Det forventes at du kan undervise og veilede på norsk (minimum nivå B2), eller et annet skandinavisk språk, ved tiltredelse.
Dersom det ikke melder seg søkere med tilstrekkelig vitenskapelig kompetanse, kan det bli aktuelt å ansette midlertidig for inntil tre år med sikte på kvalifisering og fast ansettelse. Den som ansettes må ha forutsetning for å skaffe seg nødvendige kvalifikasjoner i løpet av ansettelsesperioden.
Førsteamanuensis
Dersom det ikke melder seg søkere med tilstrekkelig vitenskapelig kompetanse for ansettelse som professor, kan det bli aktuelt å ansette som førsteamanuensis. For ansettelse som førsteamanuensis må du ha doktorgrad eller tilsvarende kompetanse innenfor fagområdet.
Siv Sivertsen
Universitetets verdier er å være uavhengig, involverende og skapende. Vi vurderer mangfold som en ressurs i vårt arbeids- og læringsmiljø, og er opptatt av å vise respekt for hverandres ulikheter og bakgrunn. Universell utforming skal prege våre fysiske og digitale læringsmiljø, og arbeidsplassen vil bli lagt til rette for ansatte med nedsatt funksjonsevne.
Dersom du vurderer stillingen som interessant oppfordrer vi deg til å søke, uavhengig av kjønn, funksjonsevne, kulturell bakgrunn eller om du en periode har vært utenfor arbeidslivet.
Universitetet vil rekruttere flere menn til professorstilling innenfor fagområdet. Dersom flere søkere anses å ha likeverdige kvalifikasjoner, vil en mann bli prioritert foran en kvinne.
Nærmere opplysninger om stillingen fås ved henvendelse til avdelingsleder Dagrunn Nåden Dyrstad, tlf: 51834260, e-post: dagrunn.n.dyrstad@uis.no.
Opplysninger om ansettelsesprosessen fås ved henvendelse til HR-rådgiver Annette Lothe Molnes, tlf: 51831361, e-post: annette.l.molnes@uis.no.
Søk stillingen elektronisk via "Søk stillingen" på denne siden. Her registreres minimum søknadsbrev, relevant utdanning og arbeidserfaring samt språkferdigheter. I søknadsbrevet må du få frem din kompetanse og motivasjon for stillingen.
Følgende skal lastes opp som vedlegg til søknaden:
Søknaden vil bli vurdert ut fra informasjonen som foreligger i Jobbnorge ved søknadsfristen. Sørg derfor for at søknaden tydelig viser hvordan dine ferdigheter og erfaringer oppfyller kompetansekravene som er beskrevet over.
Dokumentasjonen må foreligge på et skandinavisk språk eller engelsk. Dersom vedleggene overskrider 30 MB til sammen må de komprimeres før opplasting.
Vi gjør oppmerksom på at opplysninger om søker kan bli offentliggjort selv om søker har anmodet om ikke å bli oppført på offentlig søkerliste, jf offentlighetsloven § 25. Dersom din anmodning ikke blir tatt til følge vil du bli varslet om dette.
UiS vurderer bare søknader og vedlegg registrert i Jobbnorge.
Ansettelsen blir gjennomført etter prinsippene i statsansatteloven, og lovverk som regulerer eksport av kunnskap, teknologi og tjenester.
Universitetets retningslinjer for ansettelse og opprykk i undervisnings- og forskerstillinger pkt 2, 3.1 og 3.3 gir nærmere omtale av kriterier for ansettelse som professor og førsteamanuensis.
Din kompetanse for stillingen, ut fra dokumentasjon registrert i Jobbnorge, vil bli vurdert av en sakkyndig komite. Du vil få komiteens uttalelse tilsendt så snart denne foreligger.
Dersom du ifølge søknaden ikke tilfredsstiller sentrale deler av kompetansekravene kan du få denne avslått før komitevurdering.
På bakgrunn av sakkyndig komités uttalelse vil aktuelle søkere bli invitert til intervju og prøveforelesning. Det vil også bli innhentet referanser for aktuelle kandidater. Mer om ansettelsesprosessen på våre nettsider.
Det er en forutsetning at du bosetter deg slik at du kan være tilstede ved, og tilgjengelig for, fagmiljøet på arbeidsplassen i ordinær arbeidstid.
UiS has an innovative and international profile and constitutes a driving force in the development of knowledge and change processes in society.
Besøkt arbeidsgiverens side